Der har været en positiv udvikling i unges alkoholforbrug over de seneste årtier, hvor unge generelt har været ældre, når de begynder at drikke og har drukket mindre. Men udviklingen går desværre den forkerte vej, og Danmark er desværre stadig det land i Europa, hvor unge oftest drikker sig fulde.

Forældre har betydning

Der er gode grunde til at prøve at påvirke sit barn til at udskyde alkoholdebuten. For unge, der starter med at drikke i en tidlig alder, og som drikker meget i teenageårene, har en øget risiko for at drikke mere end andre senere i livet.

Hvis unge skal udskyde deres alkoholdebut og drikke mindre, spiller vi som forældre en afgørende rolle. Når unge har aftaler med deres forældre om alkohol, drikker de nemlig mindre. Derfor er det er vigtigt, at du gør op med dig selv, hvad din alkoholdning er og taler med dit barn om det – også inden alkoholdebuten. Her på siden kan du blive klædt på til snakken om alkohol med din teenager.

Har du en klar alkoholdning? Test dig selv her.

Den virtuelle teenager

Ved du, hvad du mener om alkohol? Har du klare svar parat, når dit barn stiller spørgsmål? Udsæt dig selv for den virtuelle teenager og væk tankerne med stresstesten.

Afklaret om alkohol?

Ved du, hvor du står, når dit barn begynder at vise interesse for alkohol? Test din alkoholdning, og sammenlign dine meninger med andre forældre, der har et barn på samme alder.

Hvad ved du om unge og alkohol

Hvorfor er alkohol særlig skadeligt for unge? Hvor gammel skal man være for at købe øl, vin og alkoholsodavand? Øger alkohol risikoen for brystkræft? Test din viden om unge og alkohol.

FILM OM UNGE OG ALKOHOL

Se denne korte film og bliv klogere på unge og alkohol

VÆRD AT VIDE

  • Risikoen for ulykker, vold og uønsket sex stiger med promillen
  • Alkohol er relateret til mere end 60 forskellige sygdomme – herunder en række kræftformer
  • Over halvdelen af danske unge har prøvet at drikke alkohol inden de fylder 15 år
  • 40 % af 15-16-årige har været fulde mindst én gang i løbet af den sidste måned
  • Lidt over halvdelen af 15-25-årige mener, at danske unges alkoholforbrug er for højt
  • Kun 13 % af hjemmeboende 15-25-årige synes dårligt om, at deres forældre blander sig i deres alkoholvaner