AFTALETESTEN

Har du aftaler med din teenager om alkohol - eller har I ikke lige fået taget hul på snakken?

I denne test vil du blive præsenteret for en række udsagn, som du skal tage stilling til - og som forhåbentlig vil sætte nogle tanker i gang om, hvilke aftaler I kan lave.

Når du har svaret på testens 6 spørgsmål, kan du se, hvad andre forældre med et barn med samme alder og køn har svaret, så du får en idé om, hvor du ligger holdningsmæssigt.

Forældre har betydning

Mange unge starter tidligt med at drikke alkohol i Danmark. Faktisk har 8 ud af 10 elever i 9. klasse haft deres alkoholdebut, og Danmark er desværre stadig det land i Europa, hvor unge oftest drikker sig fulde.

Der er gode grunde til at prøve at påvirke sit barn til at udskyde alkoholdebuten. For unge, der starter med at drikke i en tidlig alder, og som drikker meget i teenageårene, har en øget risiko for at drikke mere end andre senere i livet.

Hvis unge skal udskyde deres alkoholdebut og drikke mindre, spiller vi som forældre en afgørende rolle. Når unge har aftaler med deres forældre om alkohol, drikker de nemlig mindre. Derfor er det er vigtigt, at du gør op med dig selv, hvad din alkoholdning er og taler med dit barn om det – også inden alkoholdebuten. Her på siden kan du blive klædt på til snakken om alkohol med din teenager.

Tag stilling

Inden du tager snakken om alkohol med din teenager, er det vigtigt, at du gør dig klart, hvad du vil have ud af samtalen. Giv dig god tid og overvej hvor og hvornår, det vil fungere bedst at tage snakken. Husk at din holdning tæller – så hvad er den?

Tal sammen

Når du taler med din teenager om alkohol, er det en god ide at være nysgerrig og stille åbne spørgsmål. Giv plads til at dit barn kan tænke over spørgsmålene, og dialogen kan fortsætte på et senere tidspunkt. Jo tydeligere du er i dine holdninger og forventninger – jo lettere er det for dit barn at navigere i.

Lav aftaler

Unge, som har aftaler med deres forældre om alkohol, drikker mindre end unge, der ikke har aftaler. Lav aftaler om alkohol, som I begge mener er realistiske. Det er en gode ide at følge op, tale om, hvad der fungerer og være åben for forhandling.

Har du en klar alkoholdning? Test dig selv her.

Den virtuelle teenager

Ved du, hvad du mener om alkohol? Har du klare svar parat, når dit barn stiller spørgsmål? Udsæt dig selv for den virtuelle teenager og væk tankerne med stresstesten.

Afklaret om alkohol?

Ved du, hvor du står, når dit barn begynder at vise interesse for alkohol? Test din alkoholdning, og sammenlign dine meninger med andre forældre, der har et barn på samme alder.

Hvad ved du om unge og alkohol

Hvorfor er alkohol særlig skadeligt for unge? Hvor gammel skal man være for at købe øl, vin og alkoholsodavand? Øger alkohol risikoen for brystkræft? Test din viden om unge og alkohol.

FILM OM UNGE OG ALKOHOL

Se denne korte film og bliv klogere på unge og alkohol

VÆRD AT VIDE

  • Risikoen for ulykker, vold og uønsket sex stiger med promillen
  • Alkohol er relateret til mere end 60 forskellige sygdomme – herunder en række kræftformer
  • Over halvdelen af danske unge har prøvet at drikke alkohol inden de fylder 15 år
  • 40 % af 15-16-årige har været fulde mindst én gang i løbet af den sidste måned
  • Lidt over halvdelen af 15-25-årige mener, at danske unges alkoholforbrug er for højt
  • Kun 13 % af hjemmeboende 15-25-årige synes dårligt om, at deres forældre blander sig i deres alkoholvaner